Gerlin Bekhuis

Gerlin Bekhuis

Herbestemming rubberfabriek

De Ceylon rubberfabriek is een opvallend, verlaten en vervallen pand op industrieterrein Bosscherveld in Maastricht. De fabriek is al jaren niet meer in gebruik: vegetatie groeit vrij, ramen zijn gebroken of dichtgetimmerd, hout is verrot en bakstenen zijn afgebrokkeld. Gerlin Bekhuis onderzocht voor haar afstudeerproject hoe dit gebouw zo in verval raakte en gaf het een nieuwe bestemming.

“Industrieterrein Bosscherveld is een combinatie van wonen, kantoren, industrie en detailhandel. Te midden van deze verschillende functies bevindt zich sinds 1937 het driehoekige eiland de Ceylon fabriek. Ik vond het belangrijk om de fabriek een functie te geven waar Bosscherveld ook als buurt baat bij heeft. Mijn onderzoek naar Bosscherveld leidde tot de functie cultuur.
Door de grootte en de opzet leent de fabriek zich goed als werkplaats voor kunstenaars, designers en vormgevers. Zij kunnen er met machines staal of hout bewerken en er vervolgens in een eigen atelier aan verder werken. Startende ondernemers kunnen er hun producten creëren en exposeren. En elkaar inspireren. Zo vindt een stukje Maastrichtse maakindustrie zijn plek terug in deze fabriek.
Doordat de fabriek 43 keer verbouwd of uitgebouwd is, was de situatie in de rubberfabriek onduidelijk. Een routing was er niet, er waren meerdere ingangen en ruimtes waren moeilijk te bereiken. Vanwege de nieuwe, openbare functie, wilde ik overzicht en logica rond en in de fabriek creëren. Dit ontstond door de ruimtes te linken of juist te verdelen, door middel van lagen. Ik heb drie lagen gemaakt: de productie laag, waar de werkplaats en ateliers zich bevinden; de looplijn laag, de verbinding tussen alle ruimtes; en de openbare laag waar de expositieruimte en het café zich bevinden.
De looplijn is de verbinding tussen de openbare ruimte en de werkplaats, het vormt de connectie tussen bezoeker en kunstenaar. Met een bezoek aan de expositieruimte of het café, ziet de bezoeker niet alleen het kunst-eindproduct, maar ervaart ook het maakproces van de kunstenaar. Het café is het punt van sociale connectie, waar Bosscherveld behoefte aan heeft. Dat wordt de kracht van de Ceylon fabriek, het maakt een connectie tussen haar bewoners en arbeiders, haar geschiedenis en haar toekomst.”

Afbeelding project

Contactgegevens:

Naam: Gerlin Bekhuis
Academie: Maastricht Academy of Architecture
Web:

  • Date 15 september 2017
  • Tags Genomineerden

Related Projects