Evelien Kranstauber

Evelien Kranstauber

Dwaal, sta stil en verwonder!

In 2025 zal Amsterdam drukker en voller zijn. Er is de komende jaren een toename van inwoners en een toename van toeristen. De behoefte om daar af en toe aan te ontsnappen zal groeien. Maar waar vind je nog een plek midden in het drukke centrum van Amsterdam om even afstand te nemen? Evelien Kranstauber ontwierp voor haar afstuderen aan de HKU een (ont)spannend netwerk.

“Het (ont)spannend netwerk is een fysiek netwerk van ontsnappingsplekken in het centrum van Amsterdam. Mijn onderzoek startte, met hulp van centrumbewoners, met het verzamelen en analyseren van bestaande ontsnappingsplekken. Dit bestaande netwerk van 32 plekken kon ik aanvullen en versterken door onderzoek te doen naar de definitie en de kenmerken van een ontsnappingsplek. Tijdens mijn dwaaltochten door de stad stuitte ik op meerdere vergeten en resterende plekken in het centrum van Amsterdam.

Ik heb vier typologieën van ontsnappingsplekken uitgewerkt: de steeg (‘in de tussentijd’), het platte dak (‘het vogelhuis’), de dode hoek (‘de ongebouwde’) en de kade (‘aan de kant’). De ontwerpen zijn geïnspireerd op ervaringen van centrumbewoners en reageren allemaal op hun eigen wijze op de kwaliteiten en kenmerken van het stadslandschap. Bij alle vier doorloopt de gebruiker een scenografie: de verleiding vanuit de drukte, het overgangsmoment en de verblijfsplek die oriëntatie en beschutting biedt. Alle ontwerpen hebben hetzelfde doel: dwalen, afstand nemen van de drukte en verwonderen.
Het visitekaartje voor het (ont)spannend netwerk is het ontwerp ‘de ongebouwde’: een seizoensgebonden plein, omsloten door een steigerconstructie met steigerdoeken en voorzien van zitelementen. Op die plekken komt de stadsbewoner en de bezoeker in aanraking met het vraagteken-logo van het netwerk en met de website. Daar kunnen centrumbewoners lid worden en de app downloaden. Deze app geeft alle plekken schematisch weer: je kan zien dat er eentje in de buurt is zonder direct te weten waar. In het centrum wordt er subtiele bewegwijzering toegepast in de bestrating, ook hier wordt niet te veel weggegeven. Alle ontsnappingsplekken van het netwerk – de bestaande en de nieuwe – krijgen een nummer en een titel. Op die manier worden deze plekken voor de toekomst gewaarborgd.

Word lid! En laten we samen als stadsbewoners dit netwerk verder versterken:
www.ont.spannendnetwerk.nl.”

Contactgegevens:

Naam: Evelien Kranstauber
Academie: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)
Website

  • Date 15 september 2017
  • Tags Genomineerden

Related Projects