Marit Reitsma

Marit Reitsma

Geïnspireerd door de natuur

Om het gevoel van de natuur te ervaren proberen we groen te implementeren in de binnenruimte, maar welke behoeften proberen we hiermee te vervullen? Marit Reitsma onderzocht voor haar afstuderen deze vraag en definieerde vrijheid, rust, omringing, fascinatie, waardering en inspiratie. Iedere karakteristiek kwam tot stand door ‘het zijn’ in de natuur. Eén van de zes ontstond door te kijken naar hoe de mens zich verhoudt tot de natuur en tot de woning.

“Alles wat ik binnen tegenkom is voor mij ontworpen en gemaakt, ik kan het gebruiken. De natuur is niet ontworpen voor mij, daardoor herken ik de elementen niet als direct bruikbare objecten. Doordat ik de omgeving niet herken ontstaat er minder aanleiding tot actie in mijn gedachte. Ik voel rust. Deze rust wil ik ook binnen ervaren. Om dit te verwezenlijken ben ik gaan ontwerpen aan de hand van een onherkenbare functionaliteit.
Een landschap vormt de basis van een woning waarin geleefd kan worden. Een stoel zal niet herkenbaar zijn, maar er is wel een plek om te zitten.
Het gebruik van deze natuurkarakteristieken als ontwerpregels zorgt ervoor dat we niet langer leven in de gestandaardiseerde woning. Er wordt een plek gecreëerd die in zijn totaal beter aansluit bij de behoefte van de mens in de maatschappij van nu. De natuur is tenslotte meer dan de stedelijke omgeving in staat een ruimdenkende geest te activeren, door stimulatie van de temporale kwab. Iets wat in de maatschappij vergeleken met vroeger velen malen belangrijker is geworden.
We ontvangen steeds meer prikkels die we proberen te ordenden en waar we vervolgens een prioriteit aan moeten geven. De woning beweegt ten opzichte van deze snel veranderende maatschappij in de tijd niet voldoende mee. De architectuur kan een veel grotere rol spelen in de stimulatie van genoemde behoeften.
Tijdens het gebruik van deze methode verandert de duidelijke orde tussen binnen en buiten, dit past niet
meer bij deze tijd, de grenzen moeten vloeien.”

Contactgegevens:

Name: Marit Reitsma
Academy: ArtEZ – Arnhem
Web:

  • Date 15 september 2017
  • Tags Genomineerden

Related Projects