Valerie Smalen

Valerie Smalen

DOODGEWOON: Samenleven met de dood

‘In het hart van Groningen vloeien leven en dood samen, in een ruimtelijk water- en schaduwspel.’

 

Doordat kerkelijke rituelen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, is volgens Valerie Smalen de behoefte ontstaan uitvaarten op een nieuwe manier vorm te geven. Voor haar afstuderen dook ze in het thema en ontwierp ze op en onder de Grote Markt in Groningen een bijzondere plek waar leven en dood gevierd kunnen worden.

“Voor mijn afstudeerproject heb ik het leven en de dood als thema gekozen. De dood zal wellicht door velen als deprimerend worden ervaren. Ik wil echter dit gevoel en het huidige beeld van uitvaartcentra veranderen. Doordat kerkelijke rituelen veelal verdwijnen, is er behoefte aan en ruimte voor een nieuwe beleving van de uitvaart. In de stad Groningen blijkt de achteruitgang van het verwantschap met de kerk het grootst te zijn. Ik heb daarom als locatie voor mijn project gekozen voor de meest centrale, zichtbare ontmoetingsplek in Groningen: de Grote Markt.

Het ontwerp is een bijzondere plek geworden, waar de dood (een uitvaartdienst) en het leven (een bruiloft) gevierd kunnen worden. Het ontwerp op pleinniveau, heeft nu een zitfunctie en is daardoor een ontmoetingsplek geworden. De ondergrondse tussenzone vormt het overgangsgebied tussen de ruis van de stad en het privégebied waar een viering plaats kan vinden. De beleving bij de viering kan gestuurd worden; gekleurd licht en interieur zijn flexibel. De microscopische bottenstructuur van de tussenzone is leidend geweest voor de vormentaal van het gebouw. Het beton is een zwaar en permanent materiaal. Het staat voor de zwaarte van het leven, de zekerheid dat je dood gaat. Het glas vertaalt de breekbaarheid en het eindige van het leven. De organische vorm staat voor het leven en de rechte vorm voor de dood. Het contrast laat het spanningsveld tussen het leven en de dood zien.”

“Ik ben Valerie Smalen en heb de opleiding Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp Interieur Architectuur afgerond aan de Academie Minerva te Groningen. Door deze opleiding ben ik mijzelf als ontwerper gaan definiëren. Ik vind dat interieur en exterieur elkaar kunnen versterken. Ik wil mijn passie voor het vak verder vormgeven door een master te gaan volgen in Architectuur en zo uiteindelijk mijn droom bereiken: de ultieme vrijheid van het ontwerpen.

Als ontwerper heb ik een onderzoekende houding. Om tot een goed ontwerp te komen vergaar ik veel kennis en experimenteer ik. Als ruimtelijk ontwerper wil ik mijn passie, mening en gevoel kwijt kunnen in mijn ontwerpen. Ik vind het belangrijk dat de ruimte voor zichzelf spreekt en dat het concept aanzet tot denken en discussie. Als ruimtelijk ontwerper werk ik met beeldtaal. Deze vorm van communicatie gaat verder dan de mogelijkheden die geschreven of gesproken taal bieden daarom is het vak van het ontwerpen zo geweldig leuk om te doen.

Door de nominatie voor de BNI-prijs kan ik mijn ontwerp en mijn gedachten delen met een groter publiek. De nominatie is een waardering voor de wijze waarop ik het thema heb aangepakt en ook voor de uitvoering ervan.”

Onderzoek en vormstudie Valerie Smalen

Contactgegevens:

Naam: Valerie Smalen
Academie: Academie Minerva, Groningen
Web: http://bkv.academieminerva.nl/media/36027

 

  • Date 19 september 2017
  • Tags Genomineerden

Related Projects