Remke Seyben

Remke Seyben

Wie ben je?

Ik ben Remke Seyben, architectonisch ontwerper, afgestudeerd aan de ‘Maastricht Academy of Architecture’ en winnares van de BNI prijs 2016 (Bachelor) met het project ‘De Lichtenberg – Landschap van Rouw en Herinnering’. Na mijn studie Architectuur- en Interieurvormgeving in Maastricht ben ik begonnen met werken in Rotterdam bij Ziegler|Branderhorst, bureau voor Stedenbouw en Architectuur.

Waarom is de BNI prijs belangrijk?

Als winnares van de BNI prijs van vorig jaar kreeg ik de kans om jurylid te worden bij de 2017 editie. Toen ik gevraagd werd deze rol te vervullen, twijfelde ik niet om ‘ja’ te zeggen. Het is een hele eer om als startende vormgever mee te mogen discussiëren over de beste afstudeerprojecten van het land op het gebied van interieurarchitectuur.  

Waar ga je op letten tijdens de jurering van de genomineerde werken, wat is je rol?

Als jurylid vind ik het erg belangrijk om passie te zien in de ogen van de ontwerper. Een project krijgt pas echt zijn waarde als merkbaar is dat degene zijn ‘eigenheid’ erin heeft verwerkt. Ik ben op zoek naar fascinaties, gevoel en persoonlijke elementen in het project, die de rationele overwegingen in het ontwerp ondersteunen.  

Welke tip wil je de genomineerden meegeven?

Ik heb gezien dat vorig jaar veel projecten werden omschreven of gepresenteerd met lastige, ‘te filosofisch’ vage zinnen. Daarmee kon nog wel eens de essentie uit beeld vallen, en dat is erg zonde. Niet alleen in beeld maar ook in taal geldt voor mij: less is more. Probeer je project in woorden tot een aantal essentiële zinnen te brengen en een heldere opbouw aan te houden. Alle bezoekers van de tentoonstelling horen jouw verhaal te kunnen begrijpen.


Hoe zie je de toekomst van het vak?

Ik denk dat de grenzen van het vakgebied interieurarchitectuur steeds meer zullen vervagen, naarmate de disciplines zich zullen vermengen. Het zal er niet meer om gaan dat de interieurarchitect alles weet binnen zijn wereldje, maar dat hij zijn visie op architectuur, landschap, stedenbouw et cetera, vanuit zijn perspectief kan benaderen. Deze bredere kijk op interieurarchitectuur heeft mij twee jaar geleden de kans gegeven een landschappelijk gebied te kiezen als afstudeerproject, waardoor ik het geleerde aan een groter schaalniveau heb kunnen toetsen. Ik zie het voor me dat de interieurarchitecten, als kenners van de menselijke maat en daarmee de directe menselijke ervaring in de ruimte, veel te bieden hebben aan de grootschalige vakgebieden. 

Contactgegevens:

Remke Seyben
academie: ba Maastricht Academy of Architecture, 2016
email: remkeseyben@gmail.com
web: http://zieglerbranderhorst.nl/bureau/team/#!remke_seyben
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/remke-seyben-078abaab/

Related Projects