Merel Pit – architectuurjournalist, redacteur en storyteller

Merel Pit – architectuurjournalist, redacteur en storyteller

Wie ben je?

Ik ben Merel Pit (1981), afgestudeerd als architect aan de TU Eindhoven, maar sinds mijn studie vooral werkzaam als redacteur, architectuurjournalist en storyteller.  

Ik geloof dat architectuur- waaronder ik ook landschapsarchitectuur, stedenbouw en interieurarchitectuur versta – van invloed is op je welzijn; op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Elke plek waar je je dagelijks bevindt is ontworpen – de straat waarover je fietst, het kantoor waar je werkt en het park waarin je speelt. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat architectonische studies nieuwe inzichten kunnen bieden. Dankzij hun verbeeldende kracht kun je ze inzetten om vastgeroeste ideeën open te breken, waardoor ze een krachtig instrument zijn om te innoveren. 

Kortom, architectuur is te belangrijk om er geen mooie verhalen over te maken. In het voorjaar van 2016 besloot ik daarom me volledig te richten op het maken – schrijven, organiseren en bedenken – van architectuurverhalen. Goede verhalen beginnen bij een goed perspectief. Met mijn neus in de boeken en mijn voeten in de praktijk, maak ik teksten, trend reports en magazines. Maar ik help ook bij positionering en visievorming. Mijn werkervaring komt me hierbij goed van pas. Sinds mijn afstuderen aan de TU Eindhoven (cum laude) heb ik gewerkt als vakredacteur bij ‘de Architect’ en als marketing & business developer bij Kraaijvanger Architects. 

 
Waarom ben je jurylid geworden?

Naamsbekendheid is ontzettend belangrijk om je als ontwerper op de kaart te zetten en potentiële opdrachtgevers te bereiken. Maar wanneer je aan het begin van je carrière staat, is het een hele opgave om je naamsbekendheid te vergroten. Ik werk daarom graag mee aan de bni-prijs 2017 die talentvolle pas afgestudeerde interieurarchitecten in de schijnwerpers zet. Ook ben ik heel erg benieuwd welke rol deze jonge interieurarchitecten voor zichzelf zien weggelegd en hoe dit tot uiting komt in hun ontwerpen. Ik hoop dat ik nieuwe concepten tegenkom die samen het gebruikers en/of met behulp van nieuwe kennis (bijvoorbeeld data) zijn ontwikkeld.

Waar let je op tijdens het jureren? En wat denk je dat je rol zal zijn?

‘Designers must be storytellers’ stond jaren geleden op de cover van Frame Magazine. Daar ben ik het volledig mee eens. Om als interieurarchitect verder te komen, moet je niet alleen goed kunnen ontwerpen, maar ook mensen kunnen meenemen in je verhaal. Alleen wanneer je weet wat je wilt vertellen, kun je bepalen welke tekeningen, impressies en maquettes je moet maken. Als jurylid ben ik op zoek naar overtuigende, vernieuwende en maatschappelijk relevante verhalen die door de juiste verbeelding worden ondersteund. 

Welke tip wil de genomineerden meegeven?

Heb je verhaal op orde! En denk vervolgens na over de manier waarop je het vertelt. Dit kan op verschillende manieren. Verplaats je in de gebruikers van je ontwerp om erachter te komen welke manier het best bij jouw verhaal past. 

Hoe zie je de toekomst van het vak en de rol van de interieurarchitect of interieurvormgever?

Bigdata en kunstmatige intelligentie bieden kansen om interieurs te maken die inspelen op de vraag en het effect meetbaar maken. Daarnaast maken industrialisatie en robotisering het mogelijk om interieurs als product te leveren. Ik ben heel benieuwd hoe interieurarchitecten deze nieuwe technologische ontwikkelingen zich eigen maken, want uiteindelijk is vakmanschap onmisbaar om te komen tot duurzame kwaliteit. 

 

Contactgegevens:

naam buro: architectuurverhalen
universiteit: TUEindhoven, architect
email: merelpit@architectuurverhalen.nl

web: www.architectuurverhalen.nl

LinkedIn: Merel Pit
Facebook: Merel Pit maakt architectuurverhalen
Instagram: merelpit

Related Projects