Frans Pijpers – bestuur bni – interieurarchitect bni

Frans Pijpers – bestuur bni – interieurarchitect bni

Wie ben je?

Ik ben Frans Pijpers (1966), interieurarchitect, mentor, vertrouwenspersoon, docent, ontwerper, bestuurslid bni.

Samen met Roger Haan ben ik “Inter/Alter interiorarchitects”.
Als interieurarchitect vraag ik me altijd af hoe het beter kan, hoe het anders kan. Ik excelleer daar waar meerdere vakgebieden elkaar kruisen. De combinatie van creativiteit en analytisch denkvermogen maakt van mij een ware probleemoplosser. Geen ontwerpvraag te groot – uiteindelijk is het een puzzel – en achteraf steeds logisch.

Als bouwkundige vraag ik me altijd af hoe het anders en slimmer kan. Ik hou van de regels die erbij horen, de verzekeringen, de contracten, de vergunningen. Of eigenlijk hou ik nog meer van het spelen met die regels, door ervoor te zorgen dat de wetgeving niet tegen mij, maar vóór mij werkt, en dus, voor mijn klant.

Kennis delen
Als instructeur en mentor deel ik mijn kennis met collega interieurarchitecten bij de bNi (beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten) en bij de MBO opleiding ‘interieuradviseur’.

Mijn studenten zijn niet mijn studenten, ik zie ze als collega’s. Ik daag de jeugd graag uit, de vrijheid die ze in zich hebben, te laten openbaren, ze uit hun warme comfortzone trekken; positief klieren noem ik dat. Ik geef aanwijzingen en gereedschappen…  zij moeten zelf uitvinden wat er moet gebeuren. Ik geniet daar elke week weer van.

Inter/Alter
InterAlter interiorarchitects ontwerpt bijzondere interieurs voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich willen onderscheiden.

Wij bestaan uit een vast team interieurarchitecten en bouwkundigen dat graag werkt met wisselende externe talenten. Ons atelier is daardoor een dynamisch plek waar een steeds groter wordende groep creatievelingen meewerkt aan de meest uiteenlopende zakelijke projecten.

Waarom ben je jurylid geworden?
Ik ben benieuwd naar het niveau en de inhoud van de verschillende projecten. Ook naar de aandachtsgebieden die zichtbaar worden per academie. Dit is een unieke kans om ze allemaal naast elkaar te zien en er wat van te vinden.

Waar let je op tijdens het jureren? En wat denk je dat je rol zal zijn?

Een afstudeerproject is een mijlpaal in je beroepsvorming; een volledig voorbereid project.

In hoeverre heeft de student zijn grenzen kunnen verleggen of zelfs negeren? Interieurarchitectuur is een toegepaste kunstvorm, dus ook de regelgeving en daarmee de uitvoerbaarheid hebben mijn aandacht.

Als analyticus zal ik de aangeboden projecten trachten te ontleden tot de kern om van daaruit de stappen van de ontwerper te beoordelen.

Het beoordelen van de meerwaarde van de hbo masters; de (on)zinnigheid, de diepgang en de maatschappelijke, persoonlijke of commerciële relevantie van de aangeboden onderzoeken zijn aspecten die voor mij meewegen in de beoordelingen.

Voor zowel de bachelors als de masters geldt dat hun persoonlijke overtuiging en nieuwsgierigheid in hoge mate bijdragen aan de kwaliteit van de projecten. Dat zien we wellicht tijdens de presentaties van alle genomineerden.

Welke tip wil de genomineerden meegeven?
Don’t be boring!

Hoe zie je de toekomst van het vak en de rol van de interieurarchitect of interieurvormgever?
Interieurarchitect, interieurvormgever, binnenhuisarchitect, ruimtelijk ontwerper, 3D vormgever. Allemaal termen die verder geen inhoud hebben. Ze krijgen pas inhoud als iemand hier passievol en doelgericht inhoud aan geeft!

Zoals mondiaal grenzen vervagen (in  mijn ideale wereld…), vervagen ook grenzen tussen van oudsher afgebakende vakgebieden; stedenbouwkundige, architect, interieurarchitect en landschapsarchitect. Door het vervagen van deze grenzen ontstaat er meer begrip en waardering voor elkaars rol. En in mijn ideale wereld hebben ze allemaal elkaar nodig om een compleet project te kunnen afleveren.

Maar dat is nog niet alles! Wat te denken van grafisch ontwerpers, stylisten, fotografen, kunstenaars, marketeers, techneuten en wellicht nog veel meer. Allemaal disciplines die onmisbaar zijn in alle fasen van een proces.

 

Contactgegevens:

naam buro: INTER/ALTER interior architects
academie: Academie Beeldende Kunsten Maastricht, 1994
email: frans@interalter.nl
web: https://www.interalter.nl
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/franspijpers
Facebook: https://www.facebook.com/InterAlter.interieurarchitecten/
Twitter: https://twitter.com/AlterFrans
Instagram: https://www.instagram.com/interalter_interiorarchitects

Related Projects