Hans Maréchal – jury voorzitter – interieurarchitect bni

Hans Maréchal – jury voorzitter – interieurarchitect bni

Wie ben je?

Mijn naam is Hans Maréchal, geboren in ’s-Hertogenbosch (1964). Ik ben getrouwd met Anuschka, we hebben twee dochters en een zoon, twee honden en een kat. In 2000 ben ik gestart met het bureau M+R interior architecture*  in Eindhoven.

Waarom ben je jurylid geworden?

Ik ben gevraagd voor deelname aan de jury bni-prijs 2017, dat vind ik een hele eer. Nog meer vind ik het een uitdaging om het werk van de genomineerden te mogen beoordelen.

Waar let je op tijdens het jureren? En wat denk je dat je rol zal zijn?

Interieurarchitectuur gaat over leef- en werkruimten, licht, compositie, structuur en innovatie + (duurzaam) materiaalgebruik. Ik geloof in architectuur die blijvend is, uniek, vooruitstrevend en verrassend, op deze onderwerpen ga ik samen met de jury de inzendingen jureren.

Welke tip wil de genomineerden meegeven?

Ons vakgebied gaat over creativiteit en vindingrijkheid, blijf bij jezelf en geloof in je kennis en kunnen. Oefen je vak uit met passie, dan kom je er wel!

Hoe zie je de toekomst van het vak en de rol van de interieurarchitect of interieurvormgever?

Het vakgebied en het werkterrein van een interieurarchitect wordt steeds breder en complexer. Je ziet dat onze leefomgeving veranderd, wonen en werken zijn steeds meer in elkaar verweven en ook de grens tussen architectuur en interieur vervaagt. Door de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen is er veel meer mogelijk; die mogelijkheden zijn eindeloos. 

Een professionele beroepsgroep is van groot belang, een interieurarchitect is een specialist, adviseert en helpt bij het maken van de juiste (verantwoorde) keuzes. Ik hoop dat Europa deze noodzaak ook onderkent en blijft vasthouden aan de titelbescherming van de interieurarchitect. 

Contactgegevens:

naam buro: M+R interior architecture
academie: Sint Lucas, SBA Den Haag
email: info@mplusr.nl

web: www.mplusr.nl/
LinkedIn:www.linkedin.com/in/hansmarechal/
Behance: www.behance.net/MplusR

Het bureau M+R interior architecture richt zich voornamelijk op het vormgeven van projecten binnen de utiliteit, leisure- en retail sector. De door M+R gerealiseerde projecten hebben vaak een sterk publieke functie; voorbeelden zijn luchthavens, stadions, bibliotheken, restaurants, hotels, theaters, kantoor- (kantoorconcepten) en overheidsgebouwen. M+R heeft een ruime ervaring met het herbestemmen van bestaande gebouwen, waaronder monumentale panden (veelal Rijksmonumenten). Hierbij worden zorgvuldig de grenzen van de mogelijkheden opgezocht, steeds met respect voor de architectonische en/of historische kwaliteiten van het gebouw: “Aan de hand van het programma van eisen geven we vorm en inhoud aan de ontwerp opdracht. Hierbij worden creativiteit, functionaliteit, duurzaamheid en ergonomie op een doordachte wijze vertaald naar een uniek eindproduct met een eigen identiteit”. Veelal is het uitgangspunt een conceptuele benadering van de ontwerp opgave, waarbij een totaalplan met oog voor detail wordt ontwikkeld. M+R hecht veel waarde aan een optimale integratie van technische mogelijkheden en duurzaamheid, met name op het gebied van bouwfysica en lichtarchitectuur. Licht, geluid en klimaat leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. M+R is gespecialiseerd in het ontwikkelen en vormgeven van innovatieve werkomgevingen die onderscheiden en inspireren. Deze concepten zijn gebaseerd op de behoeftes en wensen van de organisaties en in het bijzonder gericht op innovatie, flexibiliteit, functionaliteit en duurzaamheid.

 M+R interior architecture is een toonaangevend ontwerpbureau en heeft al vele spraakmakende projecten op haar naam staan zoals; Privium ClubLounge op Schiphol; Miele Inspirience Center in Vianen; DRU Cultuurfabriek in Ulft (winnaar AZ Award 2011); Aramis Wonen in Roosendaal; Chassé Theater in Breda;

 Prijzen, nominaties en commissies • Examen commissie interieurarchitecten Stichting Bureau Architectenregister 2013-heden; • Adviesraad PEP 2014-heden; • Mentor Nederlandse interieurarchitecten bNi 2000-heden;

• Nominatie duurzame architectuur Award 2013, Koopmans Bouw & Ontwikkeling Enschede; • Vastgoed Award 2013 regio Arnhem-Nijmegen – Dirkzwager advocaten en notarissen; • Nominatie VENUEZ Hospitality & Style Awards 2011, MINT Hotel; • Jurylid AIT Interior Scholarship 2011 | Köln; • AZ AWARD 2011 – Dru Cultuur Fabriek; • Nominatie voor de gouden Fenix 2011 – DRU Cultuurfabriek; • 2e prijs beste bibliotheek 2010 – ‘Achterhoeksepoort’ in DRU Cultuurfabriek; • Jurylid LAI 2010 | interieurarchitectuur; • Nominatie Nationaal Renovatie Award – gebouwen; • Nominatie ETOP Award – LED verlichtingsarmatuur HC Breda; • Nominatie LAI Award interior architecture 2006 – Eindhoven Airport; • Nominatie IFI 2007; • Bestuurslid Beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten (bNi) 2000-2002.

 

Related Projects